dijous, 29 de gener del 2015

URGÈNCIA I NECESSITAT DE CONSTRUIR EL MUR


EL PARTIT SOCIALISTA INSISTEIX EN LA URGÈNCIA I NECESSITAT DE CONSTRUIR EL MUR DE CONTENCIÓ DEL RIU VACA DAVANT ELS VEÏNS DE LES ZONES MÉS AFECTADES PER LES INUNDACIONS


El PSPV-PSOE de Tavernes va convidar a l'expresident de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Juan José Moragues per a que explicarà als veïns del poble quines són les causes i quines poden ser les conseqüències de l'actual situació en la que es troba el riu Vaca al seu pas per la ciutat i la zona urbanitzada del Vergeret sobre la qual pesa una ordre d'enderrocament.

Segons Moragues el problema ve de lluny, de quan l'alcalde del PP va ignorar les denúncies que els agents de la Confederació van fer en el moment de començar a construir-se els edificis. Va preferir recórrer... i recórrer... en lloc d'aturar les obres i esperar la decisió judicial" De fet, va afegir Moragues, el problema és fins i tot anterior "de quan es va donar llicència a unes obres que clarament no eren legals".

Víctor Borràs va insistir davant les vora cent persones que assistiren a l'acte en la seua voluntat, si és alcalde, de construir el mur de contenció "perquè sense eixe mur qualsevol planificació, obra, servei o infraestructura que es vullga fer a Tavernes estarà sentenciada de mort abans de nàixer. No podem plantejar-nos construir una pista d'atletisme nova si sabem cert que on anem a construir-la, el dia que siga, ploura i s'ho endurà tot... o sí podem fer-ho. De fet això és el que fa el nostre alcalde".


El PSPV-PSOE va organitzar una xerrada el passat dijous 22 de gener a la casa de la cultura sobre el mur de contenció del riu vaca. En aquesta xerrada van intervindre Juan José Moragues (expresident de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer) i Victor Borràs (regidor socialista a Tavernes i ex regidor d'hisenda).

Juan José Moragues, va explicar tot el procés polític i administratiu per a la realització de les actuacions en el riu vaca, demostrant amb papers que les obres estaven licitades en agost de 2011 per un import de 47 milions d'euros:

1. S'inicia en 1989 per iniciativa de les Corts Valencianes amb l'ordre de realitzar un Pla director d'actuacions en la Safor.

2. Certes actuacions es van incloure en el Pla Hidrològic de la Conca del Xúquer, aprovat pel Consell de Ministres del 24 de Juliol de 1988 (BOE de 11 de Agost de 1998). 

3. El Pla Hidrològic Nacional, Llei 10/2001 de 5 de Julio, inclou en l'anexe de llistat d'inversions:

– "Laminación y control de avenidas en la cuenca del río Serpis.

– Laminación y control de avenidas en la cuenca de la rambla Gallinera.

– Laminación y control de avenidas en la cuenca del río Vaca."

4. Reial Decret Llei 2/2004 de 18 de Juny pel qual es modifica la Lei 5/2001 de Pla Hidrològic Nacional, s'inclouen aquestes actuacions en l'Anexe IV: "ACTUACIONES PRORITARIAS Y URGENTES."

5. Per acord del Consell de Ministres de 19 de Novembre de 2004 se encomanen aquestes actuacions a ACUAMED (empresa pública del aigua en l'arc mediterrani), amb dotació pressupostaria.

6. Com a conseqüència d'això, el 23 de Desembre de 2004 ACUAMED licita els corresponents projectes d'obra per a la redacció del projecte.

• En concret ,per al riu Vaca el pressupost de redacció del projecte se estimava en 1.152.510,50 € (sense IVA) y un termini d'execució del mateix de 10 meses, amb una inversió total prevista de 16.54 milions €.

7. Primera avaluació (actualització)dels costos. Setembre de 2005. Adaptació del conveni de Gestió Directa entre el Ministeri de Medi Ambient i ACUAMED. El pressupost és de 27 milions d'euros.

8. Vaca: Informació pública del projecte en Setembre de 2008. pendent d'avaluació ambiental. Nou pressupost estimat 40.6 milions €.

9. Obtenció de la Declaració d'Impacte Ambiental: BOE 30 de Setembre de 2010. 

10. Aprovació del projecte constructiu: 5 de Julio de 2011. Pressupost 47.035.609 € y un termini d'execució de 30 mesos. 

11. Licitació de les obres, assistència tècnica i ambiental, el 8 d'agost de 2011.

Una vegada licitades les obres, el govern d'Espanya canvia al PP i desapareix el finançament a ACUAMED i les obres del riu vaca. Si abans les obres que feia ACUAMED eren sense recuperació, es a dir que no hi havia que pagar per elles, a partir del 2012 els criteris nous són amb recuperació (hi ha que pagar per elles), dediquen sols el 12% del seu pressupost a qualitat, protecció i restauració ambiental.

A partir de 2012 el pressupost de l'empresa pública ACUAMED és redueix considerablement i la major part de les obres són amb recuperació dels costos de part de la inversió.

Per la seua part, Victor Borràs va explicar la situació complexa que existeix en la canalització del riu, incidint que afecta no sols a la zona del vergeret sinó també al Pla General d'Ordenació Urbana de Tavernes. Hi ha altres projectes que estan pendents de la canalització del riu: Lepanto-riu, segona fase del polígon del Pla, la zona de darrere de l'Alfandec per construir un centre d'educació especial, el sector marjaletes-fontetes, és a dir, hi ha molts projectes que depenen de la canalització. No és sols un problema del Vergeret, és un problema del poble.

La relació entre l'Ajuntament i la Confederació és la següent: quan s'inicia el projecte, quan comença a executar-se l'urbanització de Vergeret es fà sense tindre l'informe favorable de la Confederació, hi ha una zona els 100 metres des de el marge del riu, la zona de policia, que per a fer qualsevol actuació es necessita l'informe favorable i permís de la Confederació. Aquest informe no es tenia. Quan s'envia el PGOU de Tavernes a la Confederació Hidrogràfica, esta informa que està correcte però matisa que qualsevol actuació que es faça dins de la zona de policia, es a dir que estiga afectat pel riu, requerirà d'un informe individualitzat. Quan comença a executar-se l'obra de Vergeret es fa sense eixe permís individualitzat, entrant en un conflicte i denuncies entre l'Ajuntament i la Confederació.

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va fallar a favor de la Confederació: "imponiéndole una sanción de 6.010,13 euros; y ordenando la paralización inmediata de toda construcción en la zona de policia del rio Vaca, así como la retirada de todas aquellas viviendas construidas sin autorización de este organismo de Cuenca que afecten a la zona de policia del mencionado cauce" i en el Tribunal Suprem es va ratificar la sentència reduint la sanció a 4.000 euros.

Per salvar un poc la situació, la Confederació i l'Ajuntament s'han posat en contacte, parlant de la situació real de les vivendes que hi ha allí. S'ha parlat de construir una mota, un mur, que siga compatible amb el projecte de laminació del riu. Tot per salvar la situació i legalitzar la zona del Vergeret i que no s'haja d'executar la sentència.

A més, l'agent urbanitzador ha demanat en reiterades ocasions a l'Ajuntament que faça la recepció de l'obra, però aquesta no s'ha fet perquè està incompleta, falten fer algunes actuacions. L'agent urbanitzador ha denunciat a l'Ajuntament i el contenciós està obert.

La licitació es va fer en agost del 2011 en un govern socialista i es va abandonar quan va hi haure un canvi de govern en novembre. El socialistes a Madrid hem estat presentant esmenes, en el Congrés dels Diputats, als pressupostos generals de l'Estat per a que s'incloga aquesta inversió, totes han sigut rebutjades. També s'han presentat en el Senat i també han estat rebutjades. No hem deixat de treballar per què el projecte de canalització del riu es faça; és el principal objectiu y no l'hem de perdre de vista. La canalització del riu és la millor opció, hem treballat presentat esmenes als pressupostos Generals de l'Estat i als pressupostos de Tavernes i continuarem treballant. A Tavernes sent conscients que són unes mesures cautelars per salvar una situació concreta i a Madrid perquè la laminació del riu soluciona tots els problemes que té Tavernes i que ja he anomenat abans. L'objectiu és que es faça la canalització del riu.

A Tavernes el risc d'inundació no ha desaparegut i sabem que cada cert temps passa, produint-se danys materials, en cases, negocis, en col·legis, instal·lacions, tot açò té un cost.

En els pressupostos que es presentaren en desembre a Tavernes, que va presentar Compromís, no incloïen aquesta inversió. Els socialistes presentarem una esmena demanant que es fera, l'esmena va ser rebutjada pels 5 vots de Compromís i l'abstenció del Partit Popular. En el mateix plenari l'alcalde de Tavernes Jordi Juan, de compromís, ens tira del govern. Hem estat insistint en que es faça perquè volem donar una solució al problema de Vergeret i a totes les altres inversions que es pogueren produir en uns anys.

Si es fera aquesta inversió, a curt termini donaríem una solució a la sentència del Vergeret , el centre d'educació especial ja podria rebre els terrenys la Conselleria si férem el mur, la carpa del Vergeret també està informada desfavorablement i la ronda sud també necessitaria el mur.

Aquesta inversió del mur està al voltant dels 300.000 euros, és una quantitat important que representa el 2% del pressupost de Tavernes que és d'uns 15 milions d'euros. Tavernes els té i no estic dient que ho pague l'Ajuntament y que es quede ahí. Volem:

1. Demanar que es faça la canalització del riu.

2. Mentrestant no es fa que es faja el mur del que hem estat parlant.

3. Que ja que el mur es compatible amb la canalització del riu que ho pague l'Estat. Si s'haguera fet correctament, en el seu moment, hauria d'haver sigut l'agent urbanitzador qui hauria d'haver fet el mur compatible amb el projecte de laminació del riu. Però l'Ajuntament ha de donar una solució i, si ho ha de finançar en els pressupostos de l'Ajuntament, això no vol dir que eixe cost no el recupere, a través de l'Estat o l'agent urbanitzador.

Per comparar dir que el rebut de la llum és de 500.000 euros, les mancomunitats més de 300.000 euros. Estem parlant d'una persona que guanya mil euros si pot fer una despesa de 20 euros o si li pot deixar 20 euros a algú per a que després li ho torne.

Considerem que el mur de contenció és un projecte necessari, de futur i de ciutat i que d'ell depenen moltes coses.

La responsabilitat de l'urbanització del Vergeret és de l'Ajuntament, la sentència és en contra de l'Ajuntament, manara qui manara en el seu moment, i el que demana el grup socialista és que done una solució ja. Que es faja el mur de contenció del riu.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

?Cuanto cuesta el muro de contencion? Y Cuanto cuestan las consequencias si no hago nada ?
Pues un infantil analisis de riesgo sobre las consequencias de no hacer el muro de contencion, tendria que asustar el alcalde.
Aaah claro... de pronto a previsto mejor otro plan : instalar bombas automaticas gigantes, y dotar la proteccio civil de Tavernes en personal, material y camiones bomba ?
Entonces... que espera...
Responsabilidad Ya!
Que se haga ya el muro !

Anònim ha dit...

I tots els documents entre el 2004 i el 2011? Eixos no els poseu?

Si ja sap tot lo mon que vau estar sis anys de vacances, impedint i posant trabes.